Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Vegan-vegetarian διατροφή

Vegan-vegetarian διατροφή

vegetables, food, ingredients-2008578.jpg

Η φυτοφαγία αποτελεί μια διατροφική επιλογή που διαρκώς όλο και αυξάνεται. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια τέτοιου είδους διατροφής υποστηρίζουν ότι αρχικά το κάνουν για λόγους υγείας και για παράγοντες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων.

Ας δούμε τις πιο συχνές και διαδεδομένες κατηγορίες χορτοφαγίας:

  • Αυστηρή φυτοφαγία (veganism)

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη φυτοφαγία. Χαρακτηρίζεται από τον αποκλεισμό του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των αυγών αλλά και των υπολοίπων  ζωικών προϊόντων, ακόμα και το μέλι.

  • Ωο-φυτοφαγία (ovo-vegetarianism)

Είναι όμοια με την προηγούμενη διατροφική κατηγορία, με διαφορά ότι εδώ συμπεριλαμβάνονται τα αυγά.

  • Λακτο-φυτοφαγία (lacto-vegetarianism)

Στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά όχι αυγών.

  • Ωολακτοφυτοφαγία (ovo-lacto-vegetarianism)

Πρόκειται για την πιο κοινή και διαδεδομένη κατηγορία φυτοφαγίας. Οι ωολακτοφυτοφάγοι σε αυτή την περίπτωση τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

  • Ψαρο-, Πτηνο- και Ημι- Φυτοφαγία (pesco-, pollo- και semi- vegetarianism)

Οι ψαρο-φυτοφάγοι τρώνε επιπρόσθετα ψάρι  ενώ οι πτηνο-φυτοφάγοι τρώνε κοτόπουλο.

Συμπερασματικά αντιλαμβανόμαστε ότι το είδος της εκάστοτε φυτοφαγίας είναι αυτό που τελικά καθορίζει και τα επίπεδα πρόσληψης των διαφόρων  θρεπτικών συστατικών. Όσο πιο αυστηρός είναι ο τύπος της φυτοφαγίας, τόσο περισσότερες ομάδες τροφίμων αποκλείονται από το διαιτολόγιο, έτσι χρειάζεται περισσότερη προσοχή στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών τόσο σε  μικροθρεπτικά όσο και μακροθρεπτικά συστατικά.

Το περιεχόμενο προστατεύεται απο μη αδειοδοτημένα αναπαραγωγή.